24 Nisan 2014 Perşembe

Yağmurda bisiklet sürmenin 10 ipucu:

Bisiklete gönül vermiş ve aktif bir şekilde bisiklet kullanan her kişi er ya da geç yağmurda bisiklet sürme deneyimi edinecektir. kendimizi, bisikletimizi ve bisikletten aldığımız zevki korumak adına yapabileceğimiz bazı şeylerden bahsedeyim:



1.Uygun giyim:
Islandıkça her zaman daha çok üşüyeceksiniz. ıslak olmak ve üşümek sizi en çabuk hasta edecek iki faktördür. bu yüzden bedenimizi sıcak tutmalıyız. kapüşonlu arkası uzun su geçirmez bir ceket çok kullanışlı olacaktır. polipropilen ve yün karışımı çoraplar ve sentetik iç giyim tercih etmeliyiz.

ayaklarınıza neopren kılıf giyin. bu sizi ıslansanız da sıcak tutmaya devam edecektir. fakat şunu her zaman aklımızda tutmalıyız: bisiklet sürerken bulunduğumuz fiziksel aktivite yüzünden vücudumuz mutlaka terleyecektir. bu yüzden giysilerimizin su geçirmemesinin önemli olduğu gibi nefes alabilir olması da çok önemlidir. eğer nefes alabilir kumaş kullanmazsak dışarıdan gelen yağmurla ıslanmasakta kendi terimizle çok çabuk ıslanabiliriz

2.Açık renkli gözlük:
Güneş gözlükleri çok fazla ışığı absorbe eder. bu yüzden bisiklet için yapılmış saydam veya sarı renkli camları tercih edin. özellikle sarı renkli camlar cisimleri olduğundan daha parlak gösterir. bu yüzden sürüş esnasında farkındalığınız artar.

3.Su birikintileri ve gökkuşağı lekeleri:
Özellikle yağmur başladığından hemen sonra yol çok kaygan olacaktır. su, tekerlek ve yer arasında ince film gibi bir katman haline gelecek ve çok kaygan bir zemine yol açacaktır. aynı zamanda arabalardan, atıklardan gelen yağın özkütlesi suyun özkütlesinden hafif olduğundan yağ yüzeye çıkacak ve daha kaygan bir yüzey yine kaçınılmaz olacaktır. su birikintilerinin üzerinde hafif gökkuşağı rengi görüyorsak (ki bu yüzeye çıkmış yağ demektir) çok dikkatli olmalıyız.

4.Fren pabuçları:
Bisikletinizi uzun süre yağmurda kullandığınızda yerdeki toz suyla karışır ve çamur haline gelip jantlarınza yapışır. bu da jant üzerinde zımpara gibi bir yüzey oluşturur. işte bu yüzey fren pabuçlarınızın düşmanıdır. uzun süre yağmurlu havada kullanımda fren pabuçlarımızı sık kontrol etmeliyiz.

5.Virajlara dikkat edin:
Virajlara hızlı girip asla bisikleti yatırmayın. aksine ıslak havalarda hızınızı düşürüp virajın aksi yönde vücut ağırlığını kullanmanız çok faydalı olacaktır.

6.Çamurluk takın:
Çamurluk kullanmak utanç verici birşey değildir. aksine görüş alanınızı rahat kullanmanızı sağlar. çünkü ön ve arka tekerinizden sıçrayan su görüşünüzü kısıtlayacaktır. bisikletinizde çamurluk deliği yoksa bile artık farklı markaların sele borusuna takılabilen çamurluk modelleri mevcut.

7.Zincirinizde kalın yağ kullanın:
Yağmurlu havalarda sürekli zincirinize temas eden su, zincirinizde hali hazırda bulunan yağı sökecektir. o yüzden zincirinize yapışan ve suyla temas ettiğinde hemen kendini salmayan bir yağ tercih edin.

8.Görünün:
Hava kapalı olduğunda sizin ve diğer sürücülerin de görüş alanı kısıtlanır. bu yüzden diğer sürücülerin yolda olduğunuzu bilmeleri için uygun işiklandırma sistemi kullanın. hem öne hem arkaya güçlü bir LED aydınlatma takın.

9.Yağmur bisikleti:
Eğer eski ve daha ucuz bir bisikletiniz var ise; uygun ayarlamaları bu bisiklete yaparak eski bisikletinizi değerlendirebilirsiniz. tonlarca para saçtığınız yol bisikletinizin kayıp düştüğünüzde boyasının çizilmesi, herhangi bir yerinin kırılmasını istemezsiniz değil mi?

10.Hava durumunu kontrol edin:
Eğer bisikletinizin üzerinde 20 dakikadan fazla zaman geçirecek ve ulaşım için kullanacaksanız, mutlaka ama mutlaka evden çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin ve rotanızı ve giyiminizi buna göre ayarlayın. yağmurlu zamanlarda yolunuzu biraz uzatsada trafiğin az olduğu rotayı seçmek sizin iyiliğinize olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder